خانه هوشمند بی سیم یا سیمی؟

خانه هوشمند بی سیم یا سیمی؟
وقتی قصد هوشمند سازی ساختمان یا پروژه خود را دارید پس از کمی جستجو و آشنایی بیشتر با محصولات و شرکت های هوشمندسازی می بینید که محصولات خانه هوشمند به یکی از دو روش سیمی یا بی سیم (وایرلس) ارائه می شوند. در این مقاله سعی داریم تا محاسن و معایب هر کدام از این روش های خانه هوشمند سیمی و خانه هوشمند بی سیم را بررسی کنیم.
فهرست مطالب و عناوین

در حالت سیمی در خانه هوشمند یک تابلو برق هوشمند با کابل ارسال و دریافت دیتا که تجهیزات را به هم مرتبط می کند داریم، که در روش هوشمندسازی بی سیم خبری از آنها نیست. البته در روش دیگری که معتبرترین پروتکل آن X10 می باشد ارسال و دریافت دیتا از طریق همان سیم کشی برق انجام می شود. کار این سیم کشی تغذیه تجهیزات است که در حال حاضر بسیار کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.

 

خانه هوشمند سیمی برای من مناسب تر است یا بی سیم (وایرلس)؟

در این مقاله سعی داریم تا با بررسی نسبتا جامعی محاسن و معایب هر کدام از این دو روش هوشمند سازی را بررسی کنیم؛ و در نهایت ببینیم در خانه هوشمند کوباکو به عنوان تولید کننده تجهیزات خانه هوشمند ساخت ایران چه راه حلی پیشنهاد می شود.

 

مقایسه پروتکل های سیمی و بی سیم (وایرلس)

در هر یک از روش های فوق انواع پروتکل های هوشمندسازی ساختمان استفاده می شود که رایج ترین آنها موارد زیر هستند:

پروتکل های سیمی:BACnet- s bus- KNX – Modbus

پروتکل های بی سیم : zibee-zwave-rf-wifi

 

مقایسه امنیت و ایمنی هوشمندسازی بی سیم (وایرلس)

امنیت نفوذ و هک شدن خانه هوشمند بی سیم و سیمی

از منظر هک شدن سیستم، و ورود غیر مجاز به شبکه خانه هوشمند طبیعتا پروتکل سیمی یک گام جلوتر خواهد بود. چرا که در خانه هوشمند بی سیم با حضور در منزل و اطراف آن بطور پیش فرض در شبکه هوشمند قرار داریم. همانطور که همین الان اگر شما وای فای موبایل خود را روشن کنید می توانید شبکه های اطراف خود را ببینید. (همچنین گاهی به راحتی با استفاده از نرم افزارهای بخصوص به آنها متصل شوید).

 

اختلال در خانه هوشمند بی سیم

همچنین میتوان با یک سری تجهیزات کارایی سیستم خانه هوشمند را مختل کرد. به طور مثال قطع کردن آنتن موبایل ها در جلسات امتحان یا برخی سالن های کنفرانس که با یک فرستنده در محیط اطراف فعال میشود گسترده ترین شبکه بی سیم دنیا (شبکه GSM موبایل) غیر فعال می شود؛ یا به طور مثال با نگه داشتن یک دکمه از یک ریموت رادیویی آن فرکانس اشغال شده و دیگر تجهیزات قابلیت ارسال و دریافت دیتا را نخواهند داشت.

 

سایر نکات قابل توجه در مقایسه امنیت هر دو پروتکل

در ادامه قطعا پروتکل مورد استفاده و نحوه برنامه نویسی و لایه بندی امنیتی مختلف بخصوص برای سرور میزبان که به شما امکان دسترسی به تجهیزات منزل خود را روی بستر اینترنت می دهد بسیار موثر خواهد بود.

و فارغ از نکات فنی در نظر داشته باشید هیچ سیستم نرم افزاری را نمیتوان گفت کاملا غیر قابل هک شدن است. در واقع تلاش میکنیم با سخت تر کردن مراحل احتمال نفوذ به سیستم را به قدری کاهش بدهیم که هکرها از خیر نفوذ به سیستم بگذرند.

همچنین در حوزه امنیت و ایمنی برخی کارشناسان بر اساس تجربه معتقدند سنسورهای مربوط به سیستم دزدگیر نیز بهتر است بصورت سیمی اجرا شود. زیرا به دلیل بی سیم بودن امکان ضعیف شدن سیگنال در گاهی مواقع و پیرو آن نقص عملکرد سیستم دزدگیر دور از انتظار نیست. به ویژه در سنسور های حرکتی بیسیم که با باتری کار میکنند.

نکته دیگری که قابل توجه هست اینکه در برخی از محصولات بی سیم تنظیمات خانه هوشمند مثلا اینکه درهر سناریو  چه اتفاقی بیافتد در سرور شرکت سازنده (cloud) ذخیره میگردد. این وضعیت به نوعی باعث نمره منفی برای خانه هوشمند بی سیم از دید امنیتی و همچنین نقص عملکرد در زمان قطع اینترنت خواهد بود.

در خانه هوشمند سیمی تنظیمات در ماژول های موجود در خانه هست و در صورت قطع اینترنت بصورت محلی (local) به کار خود ادامه خواهد داد.

 

مقایسه خانه هوشمند سیمی و خانه (وایرلس) از نظر سیم کشی و نحوه اجرا

هر یک از تجهیزات خانه هوشمند وظیفه مشخص دارند و برای انجام آن با یکدیگر در ارتباط هستند دیتا و دستور تبادل می کنند.در هوشمند سازی بی سیم (وایرلس) این بخش از سیم کشی (معمولا کابل شبکه یا کابل KNX) حذف می شود و اطلاعات به صورت بی سیم ارسال و دریافت می شود.

در اینجا لازم است به این نکته اشاره کنیم که بخشی از سیم کشی که به منظور تغذیه مصرف کننده است طبیعتا بصورت سیمی پابرجاست و اتفاقی که رخ داده تنها کابل شبکه حذف شده و ارسال و دریافت اطلاعات را در بستر بی سیم شامل وای فای، رادیویی و.. انجام می شود. به طور مثال یک پرده برقی وایرلس را تصور کنید برای بازشدن نیاز به دستور دارد که بی سیم ارسال می شود و نیاز به پاور 220 ولت دارد که از طریق سیم کشی تا محل موتور پرده تامین می شود. در نتیجه اجرای هوشمندسازی بصورت بی سیم ساده تر و سریع تر خواهد بود.

همچنین اینکه نیاز به تابلو برق هوشمند که تجهیزات هوشمند سازی سیمی داخل آن نصب شود در هوشمند سازی بی سیم وجود ندارد.

5/5 - (1 امتیاز)

این مقاله را به اشتراک بگذارید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
لینکدین
توییتر
پرینت

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *