کنترل روشنایی هوشمند
اگر بخواهیم قدم به قدم روش های کنترل روشنایی هوشمند را بررسی کنیم میبینیم در سیستم روشنایی هوشمند یک لامپ با کلیدهای سنتی مثل قبل همچنان نیز قابل کنترل و خاموش و روشن کردن است.
(البته فقط در برخی برندهای هوشمندسازی از جمله کوباکو این امکان موجود است)
قدم بعدی جایگزین کردن کلید سنتی برای کنترل است که شامل موارد زیر است:
- استفاده از کلید لمسی (کلید تاچ )
- از طریق کلیدهای هوشمند دارای صفحه نمایشگر
- تاچ پنل ها
- ریموت کنترل
- توسط اپلیکیشن موبایل
- در صورت نبود اینترنت ازطریق اپلیکیشن پیامک اس ام اس (در سیستم کوباکو این امکان موجود است)
نکته قابل توجه این است که میبایست این دستور دهنده ها همگی با هم یکپارچه و در اصطلاح دارای فیدبک باشند. مثلا وقتی با ریموت لامپ را خاموش میکنیم روی اپلیکیشن موبایل یا تاچ پنل تغییر وضعیت همان لامپ را ببینیم.
تا اینجا در واقع ما فرمان دهنده ها را متنوع کردیم از اینجا به بعد کنترل کمی هوشمند تر انجام می شود که با تعریف خانه هوشمند منطبق تر خواهد بود.
سیستم کنترل روشنایی بر اساس حضور افراد
با سیستم روشنایی هوشمند ساختمان قادر خواهیم بود برنامه ریزی همان لامپ را با توجه به حضور افراد و استفاده از سنسورهای حضور یا سنسورهای حرکتی صورت بدهیم؛ که بیشتر جهت روشنایی هایی که بی استفاده روشن می مانند به ویژه در محیط های اداری یا روشنایی هوشمند راه پله ها استفاده می شود.
روشنایی هوشمند خانه بر اساس تنظیمات سناریو
ما در یک خانه هوشمند این امکان را داریم که تمام روشنایی های خانه را به دلخواه خود برای هر یک از سناریو ها تنظیم و ذخیره کنیم و همچنین هر بار با انتخاب سناریو کلیه تنطیمات اعمال شود؛ مثلا در سناریو خواب همه لامپ ها خاموش به جز نور راهرو که مثلا 20 درصد هست و رنگ نور مخفی RGB آبی کم رنگ خواهد بود.
روشنایی هوشمند خانه بر اساس تنظیمات شدت روشنایی ( لوکس نور)
نهایتا در یک خانه هوشمند امکان کنترل روشنایی بر اساس شدت روشنایی محیط نیز فراهم هست. به این شکل که شما لوکس نور (واحد اندازه گیری شدت نور ) را انتخاب می کنید و سیستم روشنایی هوشمند تعداد لامپ های روشنایی را افزایش و یا کاهش می دهد تا به شدت نور مورد نظر برسد.
همانطور که میدانیم، این کار به کمک دیتای ورودی از سنسور لوکس متر که در هر فضای مورد نظر نصب و کالیبره شده صورت می پذیرد. توجه داشته باشیم که حتی می توان تلفیقی از این موارد را داشته باشیم. مثلا سناریوی مهمان را انتخاب کنیم و بر اساس شدت نور مورد نظر که از قبل تعریف کردیم، همه ی روشنایی ها روشن شود و رنگ نورهای RGB به رنگ دلخواه در بیایید. یا در سناریوهای دیگری با توجه به حضور افراد لامپ ها خاموش و روشن گردد.
می توان گفت با کنترل روشنایی بر اساس سناریوها، حضور افراد و لوکس نور محیط می توان ایده آل ترین (البته تا به حال ) سیستم هوشمند را تجزیه کرد.
اثر استفاده از روشنایی هوشمند در هماهنگی با کم و زیاد شدن نور طبیعی آفتاب و مصرف بهینه انرژی
اثر هوشمند سازی در مصرف انرژی
در خانه ای که هوشمند شده است، تنظیم نور خانه برای بهره گیری حداکثر از نور طبیعی (آفتاب) در تمام فضاها و ساعات قابل استفاده، به بهترین حالت انجام می گیرد؛
به نحوی که:
- حداکثر استفاده ی مفید برای بینایی، بهداشت و سلامتی و حس سرزندگی و شادابی ساکنین فراهم می آید.
- در عین حال در زمان و محل هایی که داشتن نور آفتاب در خانه مطلوب نیست، توسط سایه بان ها و سطوح و فیلترهای پیش بینی شده ی قابل تنظیم، شدت نور در خانه کنترل یا کم می شود.
- (مثل نور آفتاب مستقیم در بخش های حساس آشپزخانه – و یا نور آفتاب مستقیم غرب در فضای اتاق خواب یا هنگام مطالعه)
- استفاده از انرژی الکتریکی برای تامین روشنایی فضاها به حداقل می رسد.
- کاهش هزینه های مصرف انرژی خانوار
- صرفه جویی مصرف ذخایر انرژی کشور در طولانی مدت