برای هوشمند سازی ساختمان اولین سوال قیمت خانه هوشمند یا هزینه هوشمندسازی ساختمان است. برای پاسخ به این سوال که قیمت اجرای خانه هوشمند چقدر است، در این مقاله تلاش می کنیم در ابتدا چند عامل تاثیر گذار در هزینه هوشمندسازی خانه را بررسی کنیم.
امکانات و قیمت خانه هوشمند
یکی از اولین عوامل تاثیر گذار در تعیین قیمت خانه هوشمند، تعیین امکانات هوشمند مورد نیاز است. طبق تعریف برای هوشمند کردن یک خانه می بایست تمام امکانات و تجهیزات با یکدیگر یکپارچه و هوشمند شوند. در این صورت می توانیم انتظار رفتار یک خانه هوشمند واقعی را داشته باشیم و هزینه هوشمند سازی ساختمان را محاسبه کنیم.
اما در عمل بنا به دلایلی( که مهمترین آن، قیمت هست) این اتفاق نمی افتد و سطح هوشمند سازی با نظر ساکنین و کارفرما انتخاب می شود. برای این کار هم نیاز هست ابتدا ساکنین از کارایی و عملکرد هر یک از آپشن ها اطلاع داشته باشند تا بتوانند انتخاب نمایند؛ به طور مثال: پیاده سازی سیستم صوتی به همراه رقص نور، آسانسور هوشمند، آبیاری هوشمند و…
پلان معماری و هزینه هوشمند سازی
یکی دیگر از موارد تاثیر گذار در بدست آوردن قیمت خانه هوشمند متراژ ساختمان و تعداد فضاهای مختلف هست که در تعداد تجهیزات هوشمند سازی مورد نیاز تاثیرگذار خواهد بود.
مثلا شاید برای هوشمند سازی یک واحد یک خوابه، یک ماژول خروجی ۱۲ کاناله کافی باشد؛ این درحالی است که برای واحد ۳ خوابه با توجه به تعداد سر خط روشنایی بیشتر، دو ماژول خروجی با ۱۲ کانال رله مورد نیاز است.
هزینه نصب و راه اندازی خانه هوشمند (دستمزد هوشمندسازی ساختمان)
معمولا ردیف آخری که در جدول هزینه های هوشمند سازی می بینید مربوط به هزینه نصب و راه اندازی است. هزینه نصب و راه اندازی با توجه به نوع سیم کشی (بی سیم ، سیمی و…)، تعهدات پیمانکار و کیفیت کار مجریان و … متفاوت هست و عموما بین ۵ تا ۲۵ درصد مبلغ کل تجهیزات در نظر میگیرند.
نوع سیم کشی و قیمت خانه هوشمند
موارد مهمی که در فرایند اجرای هوشمند سازی برای یک ساختمان نیاز است در نظر گرفته شود و تاثیر قابل توجهی در هزینه هوشمند سازی خواهد داشت، عبارتند از:
- کابل شبکه یا کابل KNX در پروتکل (KNX)
- مقدار سیم برق مصرفی
- ابعاد تابلو هوشمند و فریم مورد نیاز تابلو و…
- سرعت و هزینه ی مورد انتظار اجرای سیستم خانه هوشمند
در این قسمت خوب است اشاره کنیم که یکی از مهمترین محاسن خانه هوشمند بی سیم در مقایسه با سیستم های خانه هوشمند سیمی همین مورد هست که سرعت اجرا و هزینه نصب مناسب تری دارد. البته برای انتخاب بین این دو سیستم، فقط به همین نکته نباید اکتفا کرد؛ در موارد مختلف بسته به شرایط فیزیکی ساخت و تجهیزات به کاررفته در ساختمان، ارزش و موقعیت ساختمان و نظر کاربر، هر کدام از دو نوع خانه ی هوشمند بی سیم و سیمی می تواند نسبت به دیگری، مزیت های بیشتر و ارجحیت داشته باشد.
هزینه تعمیر و نگهداری خانه هوشمند
هزینه ی نگهداری تجهیزات خانه هوشمند به عواملی مثل:
- برند و کیفیت محصول
- شرایط و مدت گارانتی
- نحوه و کیفیت اجرا
- نوع سیستم خانه هوشمند سیمی یا بی سیم
وابسته است.
که در این قسمت برعکس مورد قبل در خانه هوشمند بی سیم زحمت و هزینه قابل توجه بیشتری نسبت به سیستم با سیم خواهیم داشت. به طور مثال وقتی از محصولی که دارای ۴ سال گارانتی و از نوع سیمی استفاده کنیم، درصد بروز مشکل بسیار کم خواهد بود و نهایتا اگر مشکلی پیش بیاید، بدون هزینه قطعات تعویض میشود.
نوع سیمی در مقایسه با یک سیستم بی سیم که چند وقت یک بار نیاز به تعویض قطعات و باتری دارد، دغدغه و هزینه ی مالی و زمانی بسیار کمتری خواهد داشت.
برند های خانه هوشمند و قیمت های مختلف هوشمند سازی
طبیعتاً برند خانه هوشمند انتخاب شده در هزینه تمام شده موثر است که این تاثیر از چند منظر قابل بررسی است. در نگاه اول منطقا انتظار داریم کیفیت محصول نسبت مستقیم با قیمت داشته باشد که در اغلب موارد همینطور هم هست. محصولات با کیفیت خوب با قیمت بالا و محصولات نه چندان با کیفیت و طول عمر پایین با قیمت پایین تر در بازار موجود هست. اما خوب است توجه داشته باشیم که گاهی اصلا به این شکل نیست؛ در فضای مارکتینگ، برندینگ و فروش در دنیا شیوه های مختلفی برای قیمت گذاری روی محصولات وجود دارد که گاهی بعضی شیوه ها اصلا ربطی به کیفیت محصول ندارد.
استراتژی های توزیع، تبلیغات و… تعیین کننده ی قیمت یک خانه هوشمند هستند که در نتیجه، مصرف کننده در زمان خرید در حال پرداختن بخشی از هزینه های این فرآیند هست که صرفاً بابت خود تجهیزات نیست؛ علت این موضوع جالب در جای خود از منظر برندینگ و مارکتینگ قابل بررسی است.
از منظر دیگر با توجه به اینکه در مورد قیمت خانه هوشمند در ایران صحبت می کنیم باید به شرایط خاص روابط بین المللی با کشورهای مختلف نیز توجه داشت.
اینکه عمدتا برند های خانه هوشمند خارجی هستند بخش قابل توجهی از هزینه تمام شده هوشمند سازی با این برندها مربوط به هزینه های مختلف سربار از جمله گمرک، حمل و نقل و… است. ازطرفی گاهی نیز هزینه های پیش بینی نشده در تعمیر و نگهداری به دلیل تغییرات شرایط و عدم ارسال کالا با توجه به قوانین کشور تولید کننده که موجب تحمیل هزینه های مالی و غیر مالی به مصرف کننده میشود، تاثیر گذار است.
کاهش هزینه های هوشمند سازی با کوباکو
نهایتا خانه هوشمند کوباکو به عنوان اولین تولید کننده ایرانی سیستم های خانه هوشمند در کشور با هدف رفع دغدغه های تعمیر و نگهداری، کیفیت ساخت و… در کنارحذف هزینه های سربار ناشی از واردات کالا با ارائه اولین سری تجهیزات هوشمندسازی ساخت ایران در سال ۱۳۸۹ مفتخر است سیستم خانه هوشمندی کاملا بومی مطابق با نیاز ایرانی به هموطنان عزیز ارائه نماید.
مقایسه ی “خدمات و محصولات ارائه شده” با “قیمت تمام شده”
برای تصمیم گیری در مورد انتخاب شرکت ارائه دهنده ی خدمات هوشمندسازی، عامل نهایی تعیین کننده، میزان هزینه ی انجام شده در مقابل مجموعه ی سرویس ها/ خدمات ارائه شده از ابتدای انجام یک پروژه تا پس از اتمام اجرای یک پروژه و در دوره ی بهره برداری (شامل نگهداری و تعمیر) می باشد.
در خانه هوشمند کوباکو این توازن بین خدمات و هزینه در سطح بالایی از رقابت پذیری نسبت به شرکت های مشابه موجود ارائه می گردد.